Oбезбедува енергија потребни за синтеза на шеќер во растенијата

Калциум е една од состојките на АТП-AZE ензими неопходни за реализација на АТФ во АДП. Оваа реакција е од витално значење токму поради тоа што обезбедува енергија потребни за синтеза на шеќер во растенијата (темната фаза од фотосинтезата). Ова е важно за систематско делување на Megagreen-от како што сме установиле , активатор фотосинтеза-растенијата и понатаму ќе ја користат оваа опишана реакција. Откако ќе се пробијат физичките пречки предизвикани од патогени агенси во еден тип на растенијата за одбрамбени реакции која се манифестира со задебелување на надворешниот ѕид и клеточните ѕидови, како и промена на метаболичката активност. Калциум е еден од најважните медијатори во стресните реакции на растенијата, без разлика дали нападот е од патогени или еколошки услови. Ова делумно ја објаснува моќта што ја дава Megagreen и е ефикасна во борбата против сушата со затворање на устицата до кое се случува благодарение на зголемената СО2 концентрација во лисјата.

Megagreen се добива од извори на калциум настанати со седиментација на морски алги. Овој калциум поради своето потекло има многу олигоелементи потребни за растенија, кои ги надополнува гореспоменатите позитивни ефекти.